Dräktutveckling

Dräktutveckling
Tranans dräktutveckling från dununge til vuxen, i 6 steg.

Dununge / Dununge / Pullus

Pullus
Pullus / Dununge / Dununge

Tranan har två dundräkter. Den första dundräkten är rödbrun med ljus buk, samt rosa ben och näbb. Den andra dundräkten är gråaktig med rödbrunt huvud.


Ung 1k / Ung / Juvenile

Juvenile, 1k
Ung 1k / Ung / Juvenile

Den unga tranan, som precis har lärt sig att flyga är betydligt mindre än en vuxen trana. På avstånd verkar den unga tranan brungrå med rödbrunt huvud. Näbben är ofta grön- eller brunaktig med orange basis. Benen är ofta svarta, men unga tranor med rosa näbb och rosa ben förekommer också, i alla fall i september.


Ungfågel 1k-höst / Ungfugl

1k-autumn/winter
Ungfågel 1k-höst / Ungfugl / Juvenile

Under hösten börjar det som senares blir till tranans karaktäristiska ansiktsteckning, att träda fram. Först blir kinden ljus och “tøjlen” svart. Efterhanden blir kroppen mer och mer grå, men skulderfjädrar och rygg är fortfarande bruna och framstår ofta som tre brunmönstrade fält. Närmar sig vuxen storlek.


Ungfågel 2k-vår / Ungfugl / Immature

Immature, 2k-spring
Ungfågel 2k-vår / Ungfugl / Immature

Fågeln är nu omkring 10 månader. Ungfåglar på andra våren har inslag av solblekta juvenila fjädrar, som t.ex. tertialen på ovanstående illustration. Vingtäckfjädrarna har svarta, droppformade plättar. Huvud och hals är kraftigare än hos en vuxen trana och halsteckningen varierar. Teckningen på den ovanstående illustration är dock relativt typisk. Näbbbasen är orange, inte röd.


Vuxen / Voksen / Adult

Adult
Vuxen / Voksen / Adult

Som ny, är vuxendräkten ljusgrå med svarta spetsar på stjärtfjädrarna och svarta pärlrader på vingens stora täckfjädrar. Hjässa till nacke klart röd. Ansiktsteckningen står fram tydligt och på avstånd upplevs den som svart och vit. Näbben är grönaktig med röd, inte orange, bas.


Vuxen-häckande / Voksen-ynglende / Adult-breeding

Adult-breeding
Vuxen-häckande / Voksen-ynglende / Adult-breeding

På häckningsplatsen smörjer tranan in ryggen med jord, så den blir brun eller rödbrun, allt efter det lokala markförhållanden. Efterhanden kan stora delar av den övriga fjäderdräkten ta färg. Inte häckande fåglar, som sträcker till Skandinavien under sommarmånaderna, är ofta eller altid grå.